úterý 8. listopadu 2011

Norský borůvkový koláč

Ještěže jsem ho stihla vyfotit, než jsme ho snědli:D Díky magazínu Albert jsem vyzkoušela upéct Norský borůvkový koláč, protože můj muž měl narozeniny:) No a musím říct, že je výborný! Proto se s váma podělím o recept.


INGREDIENCE (Já jsem dala od všeho půlku a nakonec jsme ho posypala srdíčkama)

  • 10 vajec
  • 300 g zlatého třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce borůvkové marmelády
  • 1 litr husté smetany ke šlehání
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 500 g borůvek

POSTUP

1. Troubu předehřejte na 190 °C a hlubší plech o rozměrech 25 x 30 cm vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Všechna vejce a cukr osm až deset minut šlehejte do husté světlé pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak ji opatrně vmíchejte k vajíčkům. Těsto přelijte do plechu a pečte padesát minut, nebo dokud těsto ulpívá na špejli. Vyjmete z trouby, nechte pět minut v plechu a pak vyklopte a nechte zcela zchladnout.
2. Upečený piškot podélně rozkrojte na tři pláty. Borůvkovou marmeládu vidličkou našlehejte se lžící teplé vody a smetanu ušlehejte s oběma cukry dotuha.
3. První plát těsta dejte na servírovací talíř, pokapejte třetinou mléka, potřete třetinou marmelády, potřete částí šlehačky a posypejte třetinou borůvek. Přiklopte druhým plátem. Ten opět pokapejte mlékem, potřete marmeládou, šlehačkou a zasypejte druhou třetinou borůvek. Přiklopte třetím plátem, pokapejte zbylým mlékem, potřete zbytkem marmelády a vršek i boky koláče potřete zbylou šlehačkou. Posypejte zbylými borůvkami a dejte na dvě hodiny do lednice.


1 komentář: